Referat af julefesten 2019

HUGORM_Cowork-Julefrokost .jpg

Hans (Bardram) fortalte for noget tid siden, at den 18-dobbelte verdensmester i brætspillet Go, koreaneren Lee Sedol, d. 15. marts, 2016 tabte for fjerde gang ud af fem mulige til computeren DeepMind. Han sagde, at det var så sindsygt, fordi maskinen forinden havde brugt tre dage på at lære sig selv at spille spillet. 

Til de af jer, der ikke ved det: Go er det spil, Hans og Tømrer Knudsen spiller, når det regner. Spillet har flere mulige positioner, end der er atomer i universet. Knudsen siger, at det er verdens smukkeste, fordi det gennem simple regler giver adgang til en næsten uendelig kompleksitet, som alle indtil for nylig var enige om krævede en særlig menneskelig intelligens og intuition at mestre. 

Sådan er det ikke længere - sukkede Hans: “Vi har skabt noget, som spiller umenneskeligt godt, eller som man siger: Vi har spillet spillet, og bliver derfor spillet af banen.” 

Set I det lys. Oj, hvor var det dejligt at se jer alle sammen til julefest. For en stund spillede vi ikke-spil. For der findes sgu ingen algoritme eller utvetydig, abstrakt beskrivelse af, hvordan man løser Karl Johan, Chrissys bar, spontan kædedans, DJ Bøgehøj og Hugormen for blot at nævne noget.  

Det nærmeste, man kan komme er ‘overhalinger indenom’ eller ‘urent trav’ – på den fede måde, hvor hjertet banker, mens vi hopper i takt uden at have den fjerneste anelse om, hvorfor det lige er dét, der skal til. Det er det bare. 

Sammen var vi det, der gør os til mennesker: totalt virkningsfulde og totalt uproduktive på samme tid. Det er vi dybt taknemmelige for, at I var med på. Vi glæder os allerede til næste år. I mellemtiden: Hold øje med fredagsbaren. Datoerne kommer på hjemmesiden lige om lidt. 

Glædelig jul og godt nytår til jer alle sammen. Vi ses i 2020!

Rasmus Johnsen

I am a philosopher and possess knowledge of new media, that allows people to effectively communicate and organize themselves into systems that are designed to support and profit from collective preferences, intelligence, and talent. I am an entrepreneur and I have several years of experience in managing innovation projects. I have worked with politicians and elected officials, public administration employees, for-profit companies, and NGOs.